Är Second Life döende?

Kort svar:
Nej, det är det inte. Ryktet om Second Lifes död är betydligt överdrivet.

Långt svar:
Allt är som vanligt relativt. De enorma förväntningar som blåstes upp i media 2006 och 2007 har förstås inte infriats, men det beror snarare på att de var orealistiska, inte på att det på något sätt gått dåligt för Second Life. Bara sen 2007, när hypen var som allra störst i tidningar och på internet, har Second Life dubblats i storlek och användarbas. Second Life dött? Knappast.

”Problemet”, om man kan kalla det så, är att det händer så mycket annat spännande inom sociala medier (aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll). Inte minst har Facebook och Twitter kommit till och tar för ett tag sin beskärda del av hype och uppmärksamhet i media, tills nästa hype tar över.

Måste ändå påpeka på att ekonomin i Second Life år 2012 omsatte 567 miljoner dollar – mer är en halv miljard dollar, nästan fyra miljarder kronor. Invånarna i Second Life handlar alltså virtuella prylar och tjänster av varandra varje år motsvarande 15 000 splitter nya Volvo V70, inte långt ifrån vad Volvo sålt i Sverige 2012! Det är sju gånger högre än omsättningen 2006, och dubbelt så mycket som den totala försäljningen på Facebook. Second Life dött? Knappast.

Och Linden Lab själva då, skaparna av Second Life? Jodå, finanskrisen till trots gjorde de som vanligt en rejäl vinst på drygt 40 miljoner dollar (uppgiften uppdaterad sen årsredovisningen kom), så det går ingen nöd på dem. Facebook däremot, en enorm succé med 300 miljoner användare (men alltså med en försäljning på mindre än hälften jämfört med Second Life), gjorde en förlust på samma summa – och då var det ändå riktigt bra för att vara dem. Second Life dött? Knappast.

Låt mig ta en allra sista jämförelse bara. Skype är internets suveräna nummer ett när det gäller röstsamtal med ungefär 65 miljarder samtalsminuter per år. Det är mycket, särskilt om man tänker på att ett genomsnittligt telefonsamtal i Sverige kortare än en minut. Men Second Life (ja, man kan prata med varandra i Second Life, glömde jag säga det?) ligger på plats två eller tre med 15 miljarder. Det är över 40 miljoner samtalsminuter per dag – i en värld som inte ens primärt är till för röstkommunikation. Second Life dött? Knappast.

2 thoughts on “Är Second Life döende?

  1. Jag håller inte med om att Second life är på utdöende. Det som är på utdöende i såfall eller som biter sig själv i svansen och kommer självdö är den svenska delen. Där allt görs för att det ska bli en klubb för inbördes beundran och utomstående inte känner sig eller ÄR välkomna. Jag bor i Second Norway som däremot sen i somras växer så det knakar. Och har nu hela 21 simmar. Där alla tomter just nu är uthyrda och folk står på väntelista för att få hyra där. Dessutom kommer SN snart att flytta igen och då lär det ske ytterligare förändringar säkert. Så dött, näe det beror på vart man befinner sig i SL antar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s